Muffiny z imbirem

Cześć :)

Lubicie imbir? Mam nadzieję, że tak, bo dzisiaj kolejny przepis z użyciem tego składnika :) 




Przepis pochodzi z książki "Muffinki" wyd. Świat Książki.




Muffiny imbirowe



Składniki:

  • 60 g kandyzowanego imbiru (ja użyłam imbir w cukrze, kupiony w Inter Marche)
  • 175 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka imbiru w proszku
  • 1 jajko
  • 7 łyżek soku z pomarańczy

Wykonanie:

Imbir kroimy w drobniutką kostkę.

Składniki suche mieszamy w misce.

Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier, sok, mieszamy.

Składniki mokre łączymy z suchymi, dodajemy jajko, imbir, jeśli ciasto jest zbyt gęste można je rozcieńczyć np. kremówką, mlekiem, jogurtem.


Pieczemy do suchego patyczka ok. 25 minut w 180 st.

Muffinki są ciut ostre, rozpływające się w ustach. Dosłownie piekło i niebo w jednym :)


PS: Papilotki do nabycia we Flo i Nanu Nana :)

Smacznego!