Muffiny bananowe z masłem orzechowym

Cześć!

Dzisiaj zapraszam fanów masła orzechowego i bananów! :)





Muffinki bananowe z masłem orzechowym


Składniki:
  • 2 banany (dojrzałe)
  • 5 łyżek masła orzechowego typu crunchy
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru (w razie mało dojrzałych bananów, radzę dodać nieco więcej cukru)
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka mleka (nie musicie dodawać całej na raz, najlepiej najpierw 1/2, w razie zbyt gęstego ciasta dodawać kolejne porcje)
  • 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 100 g groszków czekoladowych

Wykonanie:
Banany blendujemy. 


Następnie tradycyjnie łączymy mokre z mokrymi, suche z suchymi w oddzielnych miskach. Pamiętajcie o radzie odnośnie mleka :)


Powoli dodajemy suche do mokrych i mieszamy, mogą pozostać grudki.




Na koniec dodajemy groszki czekoladowe i mieszamy.


Pieczemy w papilotkach wypełnionych na 3/4 (lub nieco więcej) w 180 st. ok. 25 minut. Do suchego patyczka.


Smacznego!