Lebkuchen

Dzień dobry!

Czy Wy też poszukujecie idealnych pierniczków? Które nie potrzebują leżakowania, można je od razu zjeść ze smakiem, bez łamania zębów? Aromatycznych, pachnących świętami?



Proste pierniczki


Jeśli tak, to jest to przepis dla Was! :-)


Lebkuchen są dokładnie takie! Mięciutkie, nie muszą leżakować, aromatycznie bakaliowe z nutką korzennych przypraw.


Nieco inne od tradycyjnych pierniczków, najlepiej jeśli upieczecie obie wersje i sami wybierzecie ulubioną.


Zapraszam!


Inspiracja - Martha Stewart



Lebkuchen


Składniki:
  • 380 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 50 g płatków migdałów
  • 50 g orzechów włoskich
  • 6 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 85 g masy marcepanowej
  • 6 łyżek konfitury morelowej
  • 2 jajka
  • 180 g cukru trzcinowego

  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie:
Pracę rozpoczynamy od rozdrobnienia bakalii - możemy to zrobić blenderem, maszynką do mielenia bakalii lub po prostu nożem. Do bakalii dodajemy rozdrobniony marcepan, dżem, jajka i dokładnie mieszamy.



Lebkuchen


Mąkę i inne sypkie składniki przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy bakaliowej. Aż do wyczerpania całej mąki.


Z ciasta formujemy kulę, obtaczamy w mące, owijamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.


Następnego dnia, ręce moczymy w mące i zaczynamy formować z ciasta małe kule ok. 2-3 cm średnicy, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w 160 st. (góra i dół), aż ładnie wyrosną i się zarumienią. Studzimy na kratce.



Lebkuchen


Z cukru pudru i mleka ucieramy lukier i polewamy nim jeszcze ciepłe pierniczki.


Smacznego!