Drugie śniadanie z Fitellą #4 Batoniki musli

Cześć!

Kolejny już raz chciałabym Wam przedstawić ciekawy pomysł na drugie śniadanie z Fitellą, które to z pewnością zabierzecie ze sobą. Przygotujcie sobie ciut więcej, gdyż Wasi znajomi z pewnością będą od Was chcieli kawałek.




Pora przedstawić ciasteczka z płatków śniadaniowych z pełnego ziarna pszenicy oraz musli. Będzie to prosta wersja, ale można ją wzbogacić o co tylko się chcę.


Ciastka są bardzo sycące i jeden taki kawałek z pewnością wystarczy. Co też jest ciekawe ciastka nie są twarde, bardziej przypominają cukierki krówki, a przez to dłużej cieszymy się chwilą i nie jemy w pośpiechu.


Do ich wykonania zostały wykorzystane dwa produkty Fitella : płatki z pełnego ziarna pszenicy diet (tzw. mono smak) oraz musli lekkie z aloesem, żurawiną i ananasem.


Zapraszam!


Poprzednie przepisy z Fitellą:


#1 Trufle musli 

#2 Otrębowy torcik z kremem owsiankowym
#3 Ciasteczka musli


Batoniki musli


Składniki:
  • 75 g płatków Fitella Płatki z pełnego ziarna pszenicy diet
  • 100 g Fitella Musli lekkie z aloesem, żurawiną i ananasem
  • pół puszki mleka skondensowanego słodzonego (puszka o pojemności 530 g)
  • herbatniki (8 sztuk)
  • czekolada (roztopiona)
Wykonanie:
Nie ma nic prostszego niż zagrzanie mleka w rondelku, dodanie płatków Fitella i dokładne wymieszanie.




Następnie taką masę przenosimy na formę kwadratową (20x20 cm) i równo rozprowadzamy. Najlepiej by ciasto miało ok. 1 cm grubości.


Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni na około 1 h. Po takim czasie masa powinna związać ze sobą płatki. Wystudzoną masę tniemy na wielkość herbatników, a następnie łączymy ze sobą ciastko i herbatnik przy pomocy roztopionej czekolady. Zostawiamy aby czekolada stężała.




Zabieramy wszystkie ze sobą na drugie śniadanie.


Na zdrowie!



Wartości odżywcze i energetyczne 50 g musli

Wartość energetyczna : 198 kcal
Białko : 3,3 g
Węglowodany : 37,3 g
w tym cukry : 8,6 g
Tłuszcz : 3,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,8 g
Błonnik : 3,6 g
Sód : 0,2 g

Wartości odżywcze i energetyczne 100 g płatków z pszenicy

Wartość energetyczna : 370 kcal
Białko : 13,5 g
Węglowodany : 64,4 g
w tym cukry : 3,0 g
Tłuszcz : 3,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 1,1 g
Błonnik : 15,5 g
Sód : 0,7 g