Orzeźwiające tabule (tabbouleh)

Cześć!

Tabule (oryginalna nazwa to tabbouleh) to orientalna, arabska sałatka składająca się z kuskusu i warzyw. Jadłam ją tylko raz i do tego stopnia mi zasmakowała, iż postanowiłam przygotować własną wariację, z tego co miałam dostępne w kuchni i lodówce.



Tabbouleh

Pyszny, orzeźwiający obiad, z lekkim pazurem dodanym dzięki ostrej papryce całkiem przerósł nasze oczekiwania. Cała duża porcja zniknęła w okamgnieniu ;-)


Zapraszam!



Orzeźwiające tabule (tabbouleh)


Składniki:
  • 150 g kaszki kuskus
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • kilkanaście listków świeżej mięty
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • wrząca woda
  • ser kozi


Wykonanie:
Kaszkę kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby woda była ok. 1 cm powyżej poziomu kaszy. Po kilku minutach mieszamy ją widelcem, aby rozbić grudki i pozostawiamy do ostygnięcia.


Warzywa dokładnie myjemy, marchewki, ogórka i pomidora obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do ostudzonej kaszy.


Dodajemy sok z cytryny, oliwę, posiekaną miętę i świeżo zmielony pieprz i sól.


Dodajemy również odrobinę ostrej papryki, dla lekkiego zaostrzenia smaku.



Tabule sałatka z kuskusu

Sałatkę chłodzimy. Podajemy z odrobiną sera koziego. Dekorujemy miętą.


Smacznego!



BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj